Održavana Javna tribina: „Opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini“

U večernjim satima 20. rujna 2022. godine u Domu Udruge HVIDRA u Slavonskom Brodu održana je javna tribina naziva „Opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini“.  U posve ispunjenoj dvorani Doma HVIDRE sudionici tribine objasnili su višeslojnost te teme te istaknuli kako opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini znači pravo uvažavanje hrvatskog nacionalnog bića kao jednakopravnog konstitutivnog naroda Bosne i Hercegovine. Tribina je organizirana ususret Općim izborima u BIH koji će se održati u nedjelju 2.listopada te na kojima će se birati članovi Predsjedništva BiH, delegati Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Parlamenta Federacije BiH i Narodne skupštine Republike Srpske, predsjednik i potpredsjednici Republike Srpske, te članovi skupština kantona Federacije BiH.

U ime organizacijskog tima okupljene je pozdravio zastupnik u Hrvatskom saboru, predsjednik Županijske skupštine Brodsko-posavske županije i predsjednik ŽO HDZ-a BPŽ Pero Ćosić. U svom izlaganju citirao je biskupa Banjalučke biskupije Franju Komaricu „lijepo je to jednom prilikom rekao, otprilike ovako- jasno je da je i ovo naša zemlja, to je naša djedovina, tu su naši ljudi njegovali katoličanstvo i ljubav prema hrvatskom narodu. Mi smo tu stoljećima živjeli i trebamo živjeti i u budućnosti.“. Objasnio je: „Biskup je apsolutno u pravu. Možda nam se sada neki prostori BIH ne čine perspektivnom djedovinom te nam se čini kako se neće Hrvati vratiti, niti graditi u BIH svoje živote. Takve misli vjerojatno potiču oni drugi kojima je u interesu da nas istisnu, da nas maknu zauvijek iz tih sredina, a pritom da i sami pomislimo kako nismo ništa izgubili. No, razmislite…. nekad davno brojni su smatrali dalmatinski krš pa i istarsko zaleđe neperspektivnima. Isti onaj krš koji je danas iznimne vrijednosti!“ Zaključio je „Zato budimo mudri sačuvati svoju djedovinu- zavičaj čiju će perspektivu moći otkriti buduće generacije hrvatskog naroda!“

Pored gospodina Ćosića, sudionici tribine iz Republike Hrvatske bili su Ivan Zeba iz Središnjem državnom ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te koordinator za izbore u BIH iz HDZ-a gospodin Mario Bebić. Iz Bosne i Hercegovine temu „Opstojnost Hrvata u BIH“ su približili Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske iz redova Hrvatskog naroda i kandidata za Narodnu skupštinu Republike Srpske, Davor Čordaša ministar za izbjeglice i raseljene osobe u Vladi Republike Srpske, Mijo Matanović, zastupnik u predstavničkom Domu parlamenta BIH i nositelj liste za predstavnički dom parlamenta Federacije BIH te Davor Pranjić, kandidat za potpredsjednika Republike Srpske. Javnu tribinu su posjetili i brojni članovi i članice ŽO HDZ-a Brodsko-posavske županije i Mladeži HDZ-a BPŽ.

Svi sudionici javne tribine iz Republike Hrvatske pružili su  podršku Hrvatima u BIH, a da mogu računati i na podršku državnih institucija, poručio je Ivan Zeba iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Središnji dio tribine bila su izlaganja hrvatskih predstavnika iz BiH, od kojih se moglo saznati s kakvim se političko-institucionalnim problemima i posljedicama danas suočavaju pripadnici hrvatskog naroda.

Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske iz redova hrvatskog naroda objasnio je kako se sada situacija za Hrvate u tom entitetu ipak poboljšala. „ Mi u ovim izborima opet idemo na to da hrvatskog predstavnika biramo mi, a ne netko drugi. To nam jamči i jedan „džentlmenski“ sporazum Dragana Čovića i Milorada Dodika.“ Pozvao je sve da daju svoj glas kandidatu Hrvatskog narodnog sabora za dopredsjednika Republike Srpske Davoru Pranjiću. Na tešku situaciju za Hrvate povratnike nakon rata podsjetio je Davor Čordaš, ministar u Vladi RS te upozorio na potencijalne probleme u budućnosti.

Da su Hrvati u drugom entitetu, Federaciji BiH, u pogledu političke zastupljenosti u još nepovoljnijoj situaciji, ilustrirao je Mijo Matanović, hrvatski zastupnik u Zastupničkom domu BiH. „Željko Komšić, tobožnji hrvatski predstavnik, odabran je bošnjačkim glasovima. Naši prijedlozi izmjene Izbornog zakona odbačeni su jer nisu bili u interesu većinskog naroda. Njemu postojeće stanje odgovara i stoga ga ne želi mijenjati. Bošnjaci pokušavaju progurati priču o anacionalnoj, građanskoj Bosni i Hercegovini, što je protivno Ustavu, po kojemu je ona zemlja triju konstitutivnih naroda.    

Ulogu međunarodne zajednice, negativno je po Hrvate ocijenio Mijo Matanović, koji smatra da ona svojim (ne)djelovanjem ide na ruku većinskom narodu u Federaciji. – Kada su Bošnjaci nasilno uklonili neke dijelove Izbornog zakona, visoki predstavnik prvo je reagirao pa se pred bošnjačkim protestima povukao. Tako su Bošnjaci, primjerice, u srednjoj Bosni na svoje stranačke liste stavili mnogo Hrvata, ali ne s ciljem da im pomognu, nego da naprave još veći kaos.“

Posljednji na javnoj tribini govorio je hrvatski kandidat za dopredsjednika RS-a, Davor Pranjić, 28-godišnji liječnik koji je pozvao Hrvate na jedinstvo i zajedništvo: „Spasiti nas može jedino zajedništvo. Svi smo mi ovdje fizički različiti, ali smo se okupili s istim ciljem. Nalazimo se u nezahvalnoj situaciji da se, primjerice, u Federaciji moramo boriti za ono što nam je zajamčeno ustavom. U Republici Srpskoj situacija je možda za Hrvate malo bolja, ali ako se ne  budemo držali zajedno, nećemo uspjeti.“

Organizatori su kroz tribinu pozvali sve Hrvate s glasačkim pravom da u nedjelju 2. listopada iskoriste svoje pravo te iziđu na Opće bosanskohercegovačke izbore te na taj način osiguraju Hrvatima u Bosni i Hercegovini položaj koji im pripada i koji zaslužuju.