Sjećanje na Vukovar

(Slavonski Brod 17. studeni 2021.) U prigodi obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje i ove godine, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, članice i članovi Hrvatske demokratske zajednice Brodsko-posavske županije paljenjem lampiona kod spomenika tvorcu hrvatske države dr. Franji Tuđmanu, kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima te duž Vukovarske ulice u Slavonskom Brodu prigodno su obilježili ovaj Spomendan.

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić ovom prilikom istaknuo je kako se uz ovaj dan prisjećamo i odajemo počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima te civilnim žrtvama Domovinskoga rata poručujući kako njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena.

Predsjednik ŽO-a Pero Ćosić objasnio je kako je u ožujku prošle godine donesen je Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta. U okviru tog zakona četiri je Dana od posebnog domovinskog pijeteta: 17. studeni – Dan sjećanja na Vukovarsku bolnicu 1991., 18. studeni – Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 19. studeni – Dan sjećanja na žrtvu Borova naselja 1991. 20. studeni – Dan sjećanja na žrtve Veleprometa i Ovčare te prestanak otpora hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u Vukovaru. Naglasio je kako obilježavanje Dana sjećanja u svima nama budi osjećaj zahvalnosti za slobodu i nezavisnost koju imamo, za Domovinu koju ljubimo i sigurne živote koje živimo.