Sjetimo ih se s ponosom i tugom – 30. obljetnica stradavanja Slavonskog Broda

U organizaciji Udruge hrvatskih civilnih žrtava Domovinskog rata Brodsko-posavske županije i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, uz potporu Brodsko-posavske županije i grada Slavonskoga Broda održana je komemoracija pod nazivom “Sjetimo  ih se s ponosom i tugom”.

Izaslanstvo Županijske i Gradske organizacije HDZ-a na čelu s predsjednikom ŽO-a HDZ-a Perom Ćosićem i županom Brodsko-posavske županije dr.sc. Danijelom Marušićem, zajedno sa predstavnicima stranačkih zajednica zapalilo je svijeće i položilo vijence u spomen na stradale žrtve i na taj način obilježilo sjećanje na jedan od najtežih i najžalosnijih dana za naš grad.

3. svibnja 1992. godine Slavonski Brod je brutalno raketirao velikosrpski agresor. Tog je dana život izgubilo 16 osoba, a 60 ih je ranjeno.  No, najveća tragedija koju Brođanke i Brođani nikada neće zaboraviti dogodila se u Kuhačevoj ulici kada je na jednu od kuća pala bomba od čije je eksplozije poginulo šestero djece.

„I 30. godina od tih najvećih stradanja ne pronalazimo riječi utjehe roditeljima i rodbini najnevinijih žrtvi Domovinskog rata. Iskreno se suosjećamo s njima i ističemo kako su životi njihove djece utkani u borbu za samostalnost i slobodnu hrvatskog naroda.

Zaista se nigdje i nikad ne bi se trebala ponoviti ovakva tragedija. Zao nam je što se naši prijatelji u Ukrajini suočavaju svakodnevno s ovakvim ratnim stradanjima.

Odavanje počasti svim palim hrvatskim anđelima dobit će svoj cjeloviti smisao kada izgradimo društvo u kojem se ovakve tragedije nikada više neće ponoviti. Upravo zbog vječnog mira njihovih nevinih duša svi se moramo ujediniti u inicijativi za pravedan, miran i siguran svijet“ istaknuo je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Brodsko-posavske županije Pero Ćosić.