Tridest druga obljetnica Hrvatske demokratske zajednice u županiji

Kada smo složni, nepobjedivi smo!

Sredinom lipnja 1989. godine održana je prva Osnivačka skupština Hrvatske demokratske zajednice na zagrebačkom Jarunu. Tada je službeno formiran pokret hrvatskog naroda na čelu s doktorom Franjom Tuđmanom, pokret koji će devedesetih predstavljati organiziran hrvatski otpor velikosrpskoj politici i koji će prerasti u najjaču i najveću hrvatsku stranku, stožernu stranku hrvatskog naroda – HDZ.

U Brodsko-posavskoj županiji prva Osnivačka skupština održavana je u Starim Perkovcima 14. siječnja 1990. godine. Tada je osnovan prvi temelji ogranak u našoj županiji, nakon kojeg su utemeljitelji Hrvatske demokratske zajednice osnivali i druge brodsko-posavske temeljne ogranke. Trećega veljače u Spomen-domu “Đuro Salaj”, danas poznatoj slavonskobrodskoj Kazališno-koncertnoj dvorani “Ivana Brlić-Mažuranić” održan je Osnivački sabor HDZ-a za tadašnju Općinu Slavonski Brod, odnosno za današnji središnji i istočni dio županije. Izabran je petnaesteročlani Izvršni odbor na čelu s predsjednikom Antom Klarićem. Tjedan dana kasnije, desetog veljače u Cerniku je održan Osnivački sabor HDZ-a za Općinu Nova Gradiška, odnosno za današnji zapadni dio županije. Izabran je deseteročlani Izvršni odbor Općinskog ogranka HDZ-a Nova Gradiška, a za predsjednika Općinskog odbora Zdravko Sokić. Tim istaknutim događajima formirana je organizacija Hrvatske demokratske zajednice Brodsko-posavske županije i prije 32 godine rođen je brodsko-posavski HDZ.

Tim povodom prigodnim riječima svim članovima, ali i simpatizerima Hrvatske demokratske zajednice obratio se Pero Ćosić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Brodsko-posavske županije:

– Našim vjernim članicama i članovima, njima kojih je više od 16 tisuća u Brodsko-posavskoj županiji, u ime Županijske organizacije stranke čestitam 32. obljetnicu osnutka Hrvatske demokratske zajednice naše županije!

Drage HDZ-ovke i HDZ-ovci, već 32. godinu vi ste naša snaga i hvala vam za to!

Posebne čestitke upućujem utemeljiteljima Hrvatske demokratske zajednice koji su predvođeni dr. Franjom Tuđmanom odigrali presudnu ulogu u hrvatskoj povijesti i prije pune 32 godine utemeljili HDZ kao najveću i najjaču, stožernu stranku hrvatskog naroda. Hvala im!

Utemeljitelji Hrvatske demokratske zajednice mogu biti ponosni na današnji HDZ jer Hrvatska demokratska zajednica u svojoj politici, danas kao i prije 32 godine, ne odstupa od politike koju je zacrtao njezin prvi predsjednik, velikan hrvatske povijesti, tvorac hrvatske države doktor Franjo Tuđman. U političkom spektru HDZ je jasno pozicioniran kao državotvorna stranka koja zastupa tradicionalne, hrvatske, narodnjačke i demokršćanske vrijednosti. Stranka je to koja okuplja u zajedništvu, čuva suverenost Republike Hrvatske, a zajedno sa svojim prijateljima iz Europske unije gradi snažnu Europu u svijetu punom izazova.

Predvođena predsjednikom stranke i Premijerom Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem čini sustavni iskorak prema uspješnijoj Lijepoj Našoj.

Potpora HDZ-u i dalje najveća

Od vremena svog nastajanja članovi HDZ-a upravljali su mnogobrojnim izazovima u našoj zemlji, preko Domovinskog rata, mirne reintegracije, ulaska u Europsku uniju… Isto tako u ovim posebno izazovnim vremenima pandemije covida-19 dokazali u da uspješno upravljaju koronakrizom i održavaju razdoblje stabilnosti i sigurnosti.

– Nas pokreće domoljublje da želimo i činimo najbolje za Hrvatsku. Domovina se voli djelima, poštovanjem, tolerancijom, otvorenošću, marljivim radom i izgradnjom boljeg sutra za sve hrvatske građane. Zato smo, s obzirom na sadašnje epidemiološke okolnosti, i ovaj naš 32. rođendan slavimo skromno uvažavajući epidemiološke uvjete. – kazao je Pero Ćosić.

A kako hrvatski građani promatraju aktualnu situaciju i vođenje zemlje, najbolje potvrđuju novi rezultati istraživanja javnog mišljenja. Prema redovitom mjesečnom istraživanju potkraj siječnja 2022. godine, s potporom od 30,4 posto hrvatskih građana HDZ uvjerljivo vodi ispred oporbenog SDP-a, s razlikom od gotovo 17 postotnih bodova. Kako ističu u HDZ-u, takva potpora na nacionalnoj razini rezultat je potpore u lokalnim sredinama, a Brodsko-posavska županija odličan je primjer. Naime, na prošlogodišnjim Lokalnim izborima, Hrvatska demokratska zajednica ostvarila je pobjedu i većinu mandata u Županijskoj skupštini Brodsko-posavske županije, pri čemu je župan Danijel Marušić pobijedio u prvom krugu, a HDZ je sa svojim kandidatima za načelnike pobijedio i u 14 općina.

Zato, uz obilježavanje 32. obljetnice Hrvatske demokratske zajednice u Brodsko-posavskoj županiji, Pero Ćosić zaključuje: – Nacionalno smo HDZ čvrsto pozicionirali u desni centar, ondje gdje ga je vidio i prvi hrvatski predsjednik, naš utemeljitelj dr. Franjo Tuđman. Kada smo složni, nepobjedivi smo!