Tradicionalni božićno novogodišnji domjenak s medijima

Jučer je u prostorima stranke u Slavonskom Brodu upriličen tradicionalni božićno-novogodišnji domjenak članova Predsjedništva Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice s predstavnicima medija.
Predsjednik ŽO HDZ-a BPŽ i saborski zastupnik Pero Ćosić zahvalio se predstavnicima medija na suradnji i objasnio proaktivne odnose s medijima – Smatramo da mediji i Hrvatska demokratska zajednica Brodsko-posavske županije imaju proaktivne odnose. Naime, vi ste uvijek nama dostupni, a i mi se uvijek trudimo vama medijima izaći u susret i pravovremeno se javljati na pozive. Mislim da je to jedan uzajaman profesionalan odnos koji nastojimo održati iz godine u godinu.


Tijekom događanja kratki politički osvrt medijima su dali predsjednik Ćosić i potpredsjednik ŽO-a HDZ-a BPŽ župan Danijel Marušić.
Invazija Rusije na Ukrajinu, energetska kriza i njihova posljedica, posvemašnja poskupljenja, značajno je otežalo život naših građana. S druge strane, dobro je što je Hrvatska ove godine imala ipak pozitivne pokazatelje, prije svega gospodarski rast od oko šest posto- utvrdio je Ćosić da je Hrvatska unatoč lošim globalnim prognozama ostvarila gospodarski rast, istaknuvši pritom ključnu ulogu hrvatske Vlade.

Vlada se, brzim i izdašnim financijskim reakcijama, iskazala već u vrijeme pandemije koronavirusa, a tako je bilo i ove godine. Primjerice, cijena plina „zamrznuta“ je do proljeća 2023., dok je cijena nafte pod stalnom Vladinom prismotrom. To je važno jer ti energenti najviše utječu na standard građana, zato smatram da su spomenute Vladine mjere osigurale socijalni mir. Objasnio je kako je u potpunosti završen proces europske integracije uvođenjem eura kao zajedničke valute i ulazak u Schengen. Obje te stvari rezultat su godina rada i usklađivanja s europskim praksama. Njima će hrvatskim građanima biti omogućen nesmetan i siguran promet unutar granica Europske unije, kao i razmjena dobara i usluga, te poslovanje valutom s kojom smo već ionako „familijarni“ – mnogo toga iskazujemo u eurima. Obje su eurointegracije postignuće svih nas i ovom se prilikom želim zahvaliti svima koji su tome doprinijeli.


Stanje u Brodsko-posavskoj županiji i uspjesima stranke na lokalnoj razini, „dopunio“ ga je dopredsjednik Županijskog odbora HDZ-a, Danijel Marušić. – Kao što je rekao predsjednik, poskupljenja su se odrazila na sve. Primjera radi, u slavonskobrodskoj Općoj bolnici, u jednom je trenutku samo na grijanje za dva mjeseca trebalo potrošiti cijeli proračun bolnice. Ipak, zahvaljujući mjerama Županije i ravnatelja, Josipa Samardžića, takva je dramatična situacija izbjegnuta. Među uspjesima Županije, dopredsjednik Marušić stoga je posebno istaknuo energetske obnove javnih ustanova. – Obje opće bolnice u županiji energetski su obnovljene. Za slavonskobrodsku pritom je utrošeno oko 120 milijuna kuna, a za novogradišku oko 80 milijuna kuna. Ove su radnje izvršene i na svim matičnim školama u županiji, što je na ponos svima nama i veliki iskorak u poboljšanju kvalitete života. Još je šireg odjeka na polju školstva, smatra Marušić, osnivanje Sveučilišta u Slavonskom Brodu… Završili smo projekt navodnjavanja u Orubici, u vrijednosti od oko 30 milijuna kuna. On je već u uporabi. Sličan projekt upravo je u tijeku na istočnom dijelu županije, na rijeci Biđ. Svoje obraćanje završio je novogodišnjom porukom. – Naravno da treba biti kritičan jer živimo u vremenima velikih izazova. Ne treba se, međutim, prepustiti apatiji, to je najlakše, već realno sagledati stvarne uspjehe i realizirane projekte, na svim poljima. Oni nam svima trebaju biti poticaj za nastavak rada.


Ovom prigodom članovi Predsjedništva Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice čestitali su Božić predstavnicima medija te zaželjeli svako dobro u novoj 2023. godini.